EN BG IT

РАЙНА КАБАИВАНСКА С ОСКАР ЗА ОПЕРА

ph. NBU, Archive

 

Райна Кабаиванска получи Оскар за кариера на международните награди за опера Оскар. За домакин на церемонията на 18 май тази година беше избран Театро Комунале - Болоня, Италия, който чества своите 250 години. “Вечерта на 18 май Театро Комунале имаше на своята сцена една кралица – неоспоримата Райна Кабаиванска” – отбеляза италианската преса. На същата церемония специална награда “Операта в киното” получи големия италиански режисьор Франко Дзефирели. Композиторът и диригент Джовани Алеви, известен със своите умения да доближава класическата музика до младите, представи своята последна творба “A Pefect Day” и се обърна към публиката с думите: “Да благодарим на наградените, че разпространяват по целия свят огромното наследство, на което се гради нашата културна идентичност”.

Тази година за 13-ти път Райна Кабаиванска ще проведе своя Майсторски клас, който се организира от Нов български университет. Крайният срок за участие е 2 септември. Прослушването на кандидатите ще бъде на 5 септември, а обучението ще продължи в периода 6-19 септември 2013 г., в Софийска опера и балет.

Право на участие в Майсторския клас на Райна Кабаиванска имат изпълнители до 32-годишна възраст, с музикално образование. И тази година най-добрите от Майсторския клас ще имат възможност да спечелят стипендия от фонд „Райна Кабаиванска“ на Нов български университет за обучение по оперно пеене при Райна Кабаиванска в Италия, както и участие в главна роля в оперен спектакъл на сцената на Софийска опера и балет. Стипендиите са осигурени с щедрото спонсорство на фондация “Америка за България” и Фантастико.

На 20 септември Майсторският клас на Райна Кабаиванска ще представи Галаконцерт с Оркестъра на Софийската опера и специалното участие на Райна Кабаиванска.

Подробна информация за майсторския клас се публикува на Официалния уебсайт на Райна Кабаиванска - http://www.rainakabaivanska.net//, от който кандидатите могат да се регистрират онлайн.